Yelken dışardan bakıldığında pek görülmeyen bir çok faktörün aynı anda düşünülmesini, değerlendirilmesini (rüzgar, teknenin durumu ve kabiliyetleri, akıntı, dalga ve tabi kısmet!) ve bunlara göre teknenin seyirinin planlanmasını gerektiren karmaşık bir süreçtir. Bu sürecin teorik bilgisi sanıldığından fazladır ve bu bilgi çeşitli kaynaklardan elde edilebilir. Ancak denizin üzerinde geçirilecek zaman bu bilginin kullanılmasını ve pekişmesini sağlayacaktır. Sözü edilen faktörler çoğu zaman hissedilerek karar verilen durumlardır. Örneğin, rüzgarın yönü – şiddetini hissetmek ve etkilerini kestirmek gerekir. Dolayısıyla denizin üzerinde ne kadar çok vakit geçirilirse o kadar yetkinleşilebilir. Yelken, sürekli düşünmeyi ve denizi ve tekneyi gözlemeyi gerektirir. Çünkü etki eden faktörler sürekli değişmektedir. Kendini denizde konforlu hissetmeyenler için zor bir uğraştır. Alan çok dardır, ve yapılacak çok iş(!) vardır. Diğer yandan bir ekip sporudur. Ekiptekilerin birbirleriyle iletişimi ve dayanışmasını artırır.
Bizim hazırladığımız kurs programı pratik ağırlıklı bir programdır. (Başlangıç kursunda günlere yayılmış kısa zamanlı teorik eğitim vardır.) Kursların ana iskeletini RYA (Royal Yachting Association) nın kurs programı oluşturmakta. RYA Tüm Dünyada en bilinen ve en yaygın yelkenli ve motorboat tekne eğitimi veren ve bu eğitimi standardize etmiş bir kurumdur. bkz. http://www.rya.org.uk/Pages/Home.aspx (RYA okulu değiliz ve bir sertifika programı sürdürülmemektedir)
Kurs proramımızda, kullanımı kolay ve konforlu bir tekneyle (Dufour 30 & Harmony 38) kısa bir bilgilendirme toplantısı sonucu hemen denize açılmak, pratik uygulamaya başlayabilmek mümkün olabilmektedir. Teknenin bağlı olduğu marina Fethiye Ecesaray marinasıdır.(www.ecesaray.net/marina.php) Burası hem ilk seviye kursları için gereken kolaylığı sağlamakta, (Göcek koylarına yakınlık) hem orta seviye kurslar için rota planlamaya (Marmaris vs.) imkan vermekte hem de lojistik destek imkanı ve gümrük kapısının bulunması dolayısıyla yurtdışı çıkış kolaylığı bulunmaktadır.
Sizleri de aramızda görmek dileğiyle…
BAŞLANGIÇ SEVİYESİ
Gereken bilgi ve deneyim=Yok
Süre: Bir hafta
Tekne tanıtımı, Denize çıkma hazırlıkları(güverte ve kabinlerin güvenliği, mürettebatın hazırlığı, makine-cankurtarma ve yangın söndürme araçlarının kontrolu), güverte hazırlıkları(yelkenlerin ve halatlarının kontrolu, demir ve varsa ırgatın kontrolu, hava raporu almak)
Güvenlik bilgilendirmesi (can yeleği kullanımı, harness ve life-line kullanımı, yangın eğitimi, ocak kullanımı, yangın söndürme cihazı kullanımı)
Temel navigasyon, harita bilgisi (bölge haritasının seçilmesi, kayıtlar, derinlik göstergesi’nin kullanımı, GPS koordinatlarının haritada bulunması, varyasyon ve deviasyon kavramları,rota planlamasının anahatlarını kavramak)
Dümen kontrolu (pervane etkisi, tornistanda dümen kullanımı)
Yanaşma ve bağlanma (halatların hazırlanması, bağlar)
Denize adam düştü manevraları (MOB esnasında verilen görevi yapmak)
Temel telsiz kullanımı (kanallar, acil çağrı mesajları)
İlk yardım
AMAÇ:Kurs sonunda temel denizcilik bilgisi edinmiş olmak, Teknede mürettebat olarak çalışabilmek.
ORTA SEVİYE
Gereken bilgi ve deneyim= Min. 3 gün veya 50 nm seyir yapmış olmak
Süre: Bir hafta
Tekne tanıtımı (yukardakilere ek olarak günlük kumanya temini, su-yağ filtreleri ve impeller değişimi)
Güvenlik bilgilendirmesi
Denize adam düştü manevraları ( yukardakilere ek olarak MOB manevralarını idare etmek)
Navigasyon, Rota planlama (yukardakilere ek olarak görsel kerteriz noktalarını almak ve haritada işaretlemek, sabit kerteriz için elektronik navigasyon cihazlarını kullanmak, waypoint kullanımı, DR ve EP çalışması yapmak, limana giriş veya çıkış planı yapmak, tekne yedekleme)
Çatışmayı önleme kuralları
Demirleme (demirleme yeri seçimi, demir çeşitleri)
Yelken ayarları ( Ana yelken ve cenovanın açılıp kapatılması, reefing, değişik seyir açılarında yelkenlerin ayarlanması, accidental gybe)
AMAÇ:Kurs sonunda günübirlik seyirlerde tekneyi sevk ve idare edebilmek
İLERİ SEVİYE
Gereken bilgi ve deneyim= Min. 10 gün veya 100 nm seyir yapmış olmak
Süre: İki hafta (?)
Tekne tanıtımı
Güvenlik bilgilendirmesi
Denize adam düştü manevraları
Gece Seyri (nöbet çizelgesi, rota ve dümen devir-teslimi)
Uzun seyir, Rota Planlama (navigasyon): (teknenin kapasitesi, navigasyon, yiyecek, hava durumu, ve ikincil limanları gözönünde bulundurarak strateji geliştirmek, gümrük prosedürleri, sorumluluk delegasyonu, mürettebat yönetimi, güverte işleri-navigasyon işlerini organize etmek, ağır havaya hazırlık, artmış rüzgarda tekne ve yelken kullanımı, cansalı kullanımı)
Seyir teknikleri (transit lines, clearing bearings, back bearings, turning bearings, blind navigation)
Denizde ışıklar (fener ve deniz araçları)
Meteoroloji (Bofor skalası, bulut tipleri, basınç ve front sistemleri ile ilgili hava durumları, hava tahmin kaynakları, kara ve deniz sağnakları, barometre kullanımı)
AMAÇ:Kurs sonunda tekneyi gece veya gündüz uzunyol dahil sevk ve idare edebilmek
NELER GETİRİLMELİ
Kısa ve uzun pantolon
Uzun kollu t-shirts
Deckshoes (güvertede kaymayacak türden)
Rüzgarlık
Su geçirmez ceket ve pantolon (mevsime bağlı)
Güneş gözlüğü
Yüksek faktörlü güneş kremi
Deniz tutması için ilaç
Şapka
Yelken eldiveni
Katlanabilir çanta
Yelken Eğitmeni
Dr. Erdem Çelebi Üstün ®